Poczytałem trochę i zastanawiam sie nad vartą tylko niewiem czy brać silver czy blue i jeszcze jedno czy brać 77AH 780A czy wystarczy 74AH 750A
Akumulator - jak kupić mądrze
Zwiń
X
-
Jakiś czas temu pokazywałem mój stary prostownik z zapytaniem czy do czegoś sie nadaje. Otrzymałem odpowiedz ,że to stary prostownik i ładuje zbyt wysokim prądem ( w okolicy 16V). Prostownik miał sie nadawać do śmietnika bo dzisiejsze akumulatory ładuje sie max 14.8 V. Miałem jeszcze prostownik z Lidla, który może nie jest super ale niby daje radę. Od jakiegoś czasu czytam, że akumulatory powinno ładować się napięciem 16V. Heh dobrze , że leży jeszcze w schowku. Ostatnio przed zimą doładowywałem akumulatory sprawdziłem napięcie i rzeczywiście ładowanie nim wynosi 16V. Lidl daje 14.8V.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez koka Zobacz wpisjest też w gnieździe zapalniczki tester aku - taki na zielono - ok, pomarańczowo - doładuj, czerwono - rozładowany. Zadziwia mnie to, że po przekręceniu kluczyka w pozycję "zapłon" dioda miga na czerwonopoza tym miga zawsze na "zielono"). Co to jest to "napięcie powierzchniowe" ?
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez koka Zobacz wpis
jakiś tydzień temu siedział dobę pod ładowarką z Lidla w opcji zimowej "z gwiazdką"
Działaj tak jak pisze Sebastian !!!
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez Sebastian_M26 Zobacz wpisOn potrzebuje doby pod prostownikiem transformatorowym i 16,5V i będzie jak nowy
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez koka Zobacz wpisOdwiedziłem dziś pobliski sklep z aku i przy okazji zrobiłem uproszczony test : Tuborg Silver 63Ah 610A 2,5 letni
Zostaw komentarz:
-
-
Odwiedziłem dziś pobliski sklep z aku i przy okazji zrobiłem uproszczony test : Tuborg Silver 63Ah 610A 2,5 letni, bo wydaje mi się, że im zimniej tym gorzej kręci :
- napięcie 12,52 V
- prąd 470 A (wartość znam. 610 A)
- test rozrusznika - normalne - 10,80 V
- test ładowania - ok - 14,50 V
czyli niby wszystko ok, ale napisało "wymień akumulator - wykryto napięcie powierzchniowe" - o co kaman ? aku jest jeszcze na gwarancji
Jakby co, to polecono mi aku z Węgier (tania linia dystrybutora Yuasy) o nazwie EcuForce - 62Ah 560A za 250 zł
Fakt faktem, że ostatnio autko więcej stoi niż jeździ - jeśli chodzi o upływność to myślę że nie jest źle - nie ma alarmu (jest za to elektroniczny wył. pompy paliwa i zapłonu z migającą diodą) - jest też w gnieździe zapalniczki tester aku - taki na zielono - ok, pomarańczowo - doładuj, czerwono - rozładowany. Zadziwia mnie to, że po przekręceniu kluczyka w pozycję "zapłon" dioda miga na czerwonopoza tym miga zawsze na "zielono"). Co to jest to "napięcie powierzchniowe" ?
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez kabi_007 Zobacz wpisAle taki o większej pojemności będzie chronicznie niedoładowany i szybciej padnie. Chyba że zainwestujesz coś z EFB, ale to kolejne robienie sobie niepotrzebnych kosztów.
Zostaw komentarz:
-
-
Ale taki o większej pojemności będzie chronicznie niedoładowany i szybciej padnie. Chyba że zainwestujesz coś z EFB, ale to kolejne robienie sobie niepotrzebnych kosztów.
Zostaw komentarz:
-
-
No właśnie tez tak rozpatruje to. Jest tez 70Ah e sporo drozszy i nie wiem czy sie sprawdzi zasada, zeby brac największy jaki sie zmieści, bo w tygodniu podczas krótszych przejazdów moze byc problem z doladowaniem aku?
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez upel Zobacz wpisZawsze używałem Varty z serii Silver
Ja od x lat też wierny Varcie, wcześniej Centra, ale popsuła się jakość, później miałem jakiegoś Boscha ale raz jak miałem zwarcie w alarmie to po rozładowaniu aku już Bosch nie wstał.
Sprzedawca polecił mi Vartę, w sumie do posiadanych aut zakupiłem już 2xSilver i do jednego Blue, Blue po 4 latach powiedział ,że ma dość, Silvery mają po 6 i 8 lat i jak na razie nie chcą zdychać.
U Ciebie powinien dobrze się sprawdzić Varta Silver Dynamic 63Ah/610A, przynajmniej taki stoi w ich katalogu.
Zostaw komentarz:
-
-
Jakie polecacie Panowie teraz aku do diesla 1.6 CAYC? Zawsze używałem Varty z serii Silver lub ewentualnie Blue jak bylo kasy szkoda, a teraz zastanawialem sie nad Centrą, a moze coś jeszcze warto rozpatrzyć? No i jakie używacie w tych silnikach pojemności? 70 Ah 760 prądu czy cos innego? Autko w tygodniu raczej krotko jezdzi w miescie. Jakies trasy dopiero jak cos to na weekendzie.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez mati8201 Zobacz wpisDoradźcie co kupić do Octavii II 1,6 MPI co polecacie. Na alledrogo widze ze w sprzedaży króluje jakis Kozak
Zostaw komentarz:
-
-
Doradźcie co kupić do Octavii II 1,6 MPI co polecacie. Na alledrogo widze ze w sprzedaży króluje jakis Kozak
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez aronus Zobacz wpisPonad 16V to znaczy ile? O jakiej wartości dokładnie piszą?
Zostaw komentarz:
-
-
mając akumulator Moll EFB mogę go ładować bezpośrednio w samochodzie nie rozłączając instalacji auta.
Prostownikiem Arctic Automatic 20A
Jeszcze jedno EFB ustawiamy na Ca/Ca
prostownik2.JPG
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez aronus Zobacz wpisPonad 16V to znaczy ile? O jakiej wartości dokładnie piszą?
Zostaw komentarz:
-
-
16.1 jest bdb
Wazne ! Trzeba pilnować temperaturę takiej gotującej się zupy -37 to max !!!!
osobiscie AGM chlostalem 19V ale 0,005A
Po miesiącu osiągnął 14,7 i miał parametry nowego.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez mmor Zobacz wpisinne do ponad 16 V.
Zostaw komentarz:
-
-
Jest schemat zakładania zaślepki otworu odgazowującego? Fabrycznie jest on zamontowany od wnętrza komory silnika? Czy w ogóle go pominąć?
Akumulator.JPG
Zostaw komentarz:
-
-
To zależy czy instrukcja wskazuje parametry ładowania w samochodzie czy podczas okresowego ładowania poza instalacja el auta.
jak ma korki pozwalające uzupełniać straty wody to można.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez pedros Zobacz wpis
Jak ma korki to można.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez kabi_007 Zobacz wpispedros , czyli to wkodowanie robi się po wymianie aku w VCDS? czy może da się z poziomu Infotainment?
Oczywiscie jeśli mamy zarządzanie energią. W normalnych systemach po prostu wymieniamy akumulator cieszymy się z jego dobrej sprawności.Ostatnio edytowany przez pedros; 7570.
Zostaw komentarz:
-
-
Sa montowane i faktycznie temperatury w komorze potrafią być potężne. Kiedyś sprawdzałem latem po długiej jeździe i był ledwo letni wiec osłony spełniają swoją funkcję.
A kodowanie polega na określeniu:
- rodzaju akumulatora (AGM/EFB/zwykły)
- pojemności
- producenta
- numeru seryjnego
na tej podstawie system wie ile może ładować i jak, buduje sobie Krzywe ładowania oraz zarządza energia.
np jak wkodujesz zwykły akumulator to nie ma start stop i nie ma rekuperacji energii.
Tak samo na tej podstawie przy aktywnym SS wie ile może go potrzymać wyłączonego - bo przy AGM rozładowanie do połowy nie robi na akumulatorze żadnego wrażenia a dodatkowo wystarczy kilka razy hamowanie silnikiem i mamy wpompowane kupę energii ( ładnie to widać w vcds jak działa rekuperacja i od razu widać ze zwykły akumulator skończyłby się znacznie szybciej)
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: